top of page

Boken.

"Det är en väldigt, väldigt, väldigt bra bok, tycker jag"

Yukiko Duke, Gomorron Sverige

2009 debuterade Åsa som författare. 
"Bakom garden. Ett boxarliv i tio ronder"
Så här presenterade hon själv boken på sajten Svensk Bokhandel:

"Jag var säker på att jag aldrig skulle skriva en bok om boxning. Boxning är inte litteratur. Jag slog bakut när någon försökte tanka ner boxningens själ och hälla ut den på papper. För mig var slagen snarare en flykt från orden, en protest mot reflektion och analys och text. Jag ville ut ur huvudet. Boxning var på riktigt. Boxning var känslor. Boxning var själ och hjärta. Orden var något att räddhågset gömma sig bakom.För att bli en riktig fighter var jag tvungen att kliva in i ringen och bara vara. Tanklöst. Ordlöst. Vilket var den största utmaningen för en sådan som jag: En ängslig grubblare med en ständig ursäkt på läpparna.

Men när jag klivit ur ringen. När mitt fighterhjärta inte längre bultade obönhörligt. När jag slagit mig ur mitt skal och famlade i en annan värld. Då blev mitt huvud alldeles trångt av bilder som propsade på framkallning. Små berättelser tog form och bankade mot pannloben. Och när jag sökte formulera mina erfarenheter från boxningsvärlden upptäckte jag det uppenbara: Det är uttryckslustan som fört mig upp i ringen. Men mest av allt har det blivit en bok om att bejaka sina känslor, att våga drömma och släppa ut sin lust, både i och utanför ringen. Om hatkärleken till en sport som kramat så mycket blod, svett och tårar ur mig. En historia om en duktig flicka som ganska sent i livet finner sig själv bortom omgivningens förväntningar och sina egna krav.

Att berätta om livet bakom garden har på sätt och vis varit lika lustfyllt och lika läskigt som att ställas öga mot öga med en blodtörstig motståndare på den fyrkantiga scen som kallas ring. Och jag har upptäckt att också ord kan vara på riktigt."Åsa Sandell

Titel: Bakom garden

Förlag: Wahlström & WidstrandKrönikorna.Under sin proffskarriär har Åsa fortsatt att skriva kulturartiklar och krönikor,

varhelst i världen hon befunnit sig.

Under åren i New York kunde de handla om Gleasons gym, om konst och hiphop, om baseball och stickning, och om Barack Obamas historiska seger. Från den kulturella horisonten i Stockholm reflekterar Åsa över utställningar och debatter, litteratur och media på Helsingborgs Dagblads kultursida. Hon skriver också krönikor för STARK Magasin.

bottom of page