top of page
abc_web.jpg
"Det är ett ambitiöst verk, långt ifrån nödrim och hastverk,
utan istället intelligent,
finurligt, smart, elegant och även tokroligt här och var."

Maria Nestorzon, BTJ-häftet 15, 2020

Böckerna.

"Sportig ABC-bok" är Åsas första barnbok.Tillsammans med illustratören Malin Norlander har Åsa skapat en barnbok av den där typen som både barnen och deras föräldrar gärna återkommer till. Underfundiga, roliga varannanradsrim, rikt illustrerade med tokiga bilder har funnit sin publik, och en uppföljare är redan på gång.

Emma Tornborg, Idrottsforum.org, är en av de recensenter som blev förtjusta. Läs gärna hennes recension här.

SVT Örebro uppmärksammade boken i ett inslag.Åsa Sandell

Titel: Sportig ABC-bok

Förlag: Idus förlag

sjalhjarta_red.jpg
"I själ & hjärta"— en litterär essä.Få sporter rör upp så mycket känslor som boxning. Och få sporter är så mytomspunna. I sin senaste bok undersöker Åsa vad det är som är så lockande med boxning. Vad är boxningens själ? Och vad är boxningens hjärta? Räddar boxningen liv? Tar den liv? Varför finns det så många filmer om boxning? Varför har Joyce Carol Oates skrivit en hel bok om sporten? Och varför har Bob Dylan skrivit så många låtar om den?

Även för en person som aldrig närmat sig en ring, blir boxningen magisk och fascinerande när Åsa på ett personligt och ärligt sätt borrar ner sig i sitt livs stora kärlek — och hat.

 

"Så blir 'I själ & hjärta' en läsvärd meditation över livet självt, samtidigt som den lär ut en massa hårda fakta om boxning. Den förtjänar många läsare."

 

Läs gärna Ulf Erikssons, Svenska Dagbladet, hela recension här.Åsa Sandell

Titel: I själ och hjärta

Förlag: Atlas förlag

I själ & hjärta finns även som ljudbok – förlag: A Nice Noise

I februari 2016 släpptes Åsas bok "Den tuffaste ronden. En personlig historia om abort, missfall, IVF och äggdonation"Där berättar hon öppet och ärligt om vägen till dottern Vera, genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Hon väver in fakta och historia om samhällets syn på kvinnans fertilitet, p-piller och varför äggdonation legaliserades först tjugo år efter spermadonation. Det är en historia som speglar vår samtid och vänder sig till kvinnor i alla åldrar som funderar på barn, längtar efter barn, skjuter upp barn, redan har barn.

 

Läs gärna Sven-Olov Karlssons, Sydsvenskan, recension här.Åsa Sandell

Titel: Den tuffaste ronden

Förlag: Kalla Kulor förlag

Den tuffaste ronden finns även som ljudbok – förlag:

A Nice Noise

"Det är en väldigt, väldigt, väldigt bra bok, tycker jag"

Yukiko Duke, Gomorron Sverige

2009 debuterade Åsa som författare. 
"Bakom garden. Ett boxarliv i tio ronder"
Så här presenterade hon själv boken på sajten Svensk Bokhandel:

"Jag var säker på att jag aldrig skulle skriva en bok om boxning. Boxning är inte litteratur. Jag slog bakut när någon försökte tanka ner boxningens själ och hälla ut den på papper. För mig var slagen snarare en flykt från orden, en protest mot reflektion och analys och text. Jag ville ut ur huvudet. Boxning var på riktigt. Boxning var känslor. Boxning var själ och hjärta. Orden var något att räddhågset gömma sig bakom.För att bli en riktig fighter var jag tvungen att kliva in i ringen och bara vara. Tanklöst. Ordlöst. Vilket var den största utmaningen för en sådan som jag: En ängslig grubblare med en ständig ursäkt på läpparna.

Men när jag klivit ur ringen. När mitt fighterhjärta inte längre bultade obönhörligt. När jag slagit mig ur mitt skal och famlade i en annan värld. Då blev mitt huvud alldeles trångt av bilder som propsade på framkallning. Små berättelser tog form och bankade mot pannloben. Och när jag sökte formulera mina erfarenheter från boxningsvärlden upptäckte jag det uppenbara: Det är uttryckslustan som fört mig upp i ringen. Men mest av allt har det blivit en bok om att bejaka sina känslor, att våga drömma och släppa ut sin lust, både i och utanför ringen. Om hatkärleken till en sport som kramat så mycket blod, svett och tårar ur mig. En historia om en duktig flicka som ganska sent i livet finner sig själv bortom omgivningens förväntningar och sina egna krav.

Att berätta om livet bakom garden har på sätt och vis varit lika lustfyllt och lika läskigt som att ställas öga mot öga med en blodtörstig motståndare på den fyrkantiga scen som kallas ring. Och jag har upptäckt att också ord kan vara på riktigt."Åsa Sandell

Titel: Bakom garden

Förlag: Wahlström & Widstrand

Bakom garden finns även som ljudbok – förlag: A Nice Noise

 Krönikorna.Under sin proffskarriär har Åsa fortsatt att skriva kulturartiklar och krönikor, varhelst i världen hon befunnit sig.

 

Under åren i New York kunde de handla om Gleasons gym, om konst och hiphop, om baseball och stickning, och om Barack Obamas historiska seger. Åter i Sverige reflekterar Åsa över utställningar och debatter, litteratur och media för HD Sydsvenskan. Hon skriver också en månatlig kulturkrönika för Nerikes Allehanda.

bottom of page